De gemeenteraad heeft nog bedenkingen bij het plan van Leefbaar Lelystad

Meerdere fracties in de Lelystadse gemeenteraad hebben nog bedenkingen bij het plan van Leefbaar om de manege in Lelystad financieel te steunen. De manege is in de financiële problemen gekomen, omdat paarden besmet zijn geraakt met het rhinovirus.

Afbeeldingsresultaat voor rhinovirus manege in Lelystad

Vier paarden zijn al dood en de manege maakt veel extra kosten om de ziekte te bestrijden. Leefbaar Lelystad vindt daarom dat de gemeente een bedrag van zo’n 20.000 euro dat over is gebleven van de motiemarkt aan het getroffen bedrijf zou moeten geven.

De VVD, de Inwonerspartij, de PvdA en de ChristenUnie vinden het idee allen sympathiek. Toch aarzelen ze om het te steunen. Dit heeft alles te maken met het begrotingstekort van ruim 5 miljoen euro waar de raad mee geconfronteerd is. De partijen denken dat de gemeente de komende jaren elke cent zal kunnen gebruiken. De visie van Leefbaar Lelystad dat niet-benut geld van de motiemarkt ‘over’ is, wordt daarom niet door alle fracties gedeeld.

Bij de politiek bestaat ook vrees voor precedentwerking. Mocht de gemeente nu de manege steunen, dan zouden in de toekomst mogelijk ook andere ondernemers met problemen hulp van de gemeente verwachten. Er zijn bij fracties ook wat twijfels of een gemeente wel zomaar een dergelijk bedrag aan een commercieel bedrijf mag geven.

De meeste partijen zeggen het voorstel later deze week sowieso nog als fractie te willen bespreken. Over twee weken zal de gemeenteraad dan tijdens de begrotingsbehandeling over het voorstel van Leefbaar Lelystad stemmen.

Related posts