‘Sluiting de Kubus hoeft geen ramp te zijn voor cultuurlessen’

‘Sluiting de Kubus hoeft geen ramp te zijn voor cultuurlessen’

Lelystad • Woensdag 22 mei 2019 | 23:21
Sluiting van cultureel centrum de Kubus in Lelystad hoeft geen ramp te zijn voor het aanbod van cursussen in de kunst- en cultuursector. Dat zegt de initiatiefnemer van de Coöperatie Kunstzinnige Vorming in Almere.

Het plan om cultureel centrum De Kubus op te heffen houdt de gemoederen flink bezig in Lelystad. Als het aan Leefbaar Lelystad en de PVV ligt, worden de taken en functies van De Kubus verdeeld over verschillende Multifunctionele Accommodaties (MFA’s) in de stad.

In Almere, waar zes jaar geleden hetzelfde gebeurde met kunstcentrum De Kunstlinie, zijn musici en kunstenaars voor zichzelf begonnen. Onder leiding van viooldocent Harry Vogel werd de Coöperatie Kunstzinnige Vorming (CKV) opgericht.

Met drieënveertig docenten worden er jaarlijks tientallen cursussen gegeven in muziek, dans, theater en beeldende kunst. En volgens Vogel werkt het. De cursussen die worden gegeven in het KAF zitten al jaren vol en er is zelfs sprake van groei.

“Het kan wel zonder subsidie maar we hebben wel allemaal een derde van onze inkomsten moeten inleveren”, legt Harry Vogel uit. “We doen alles zelf, van folders maken tot de vaat. Het is heel hard werken maar we hebben in ieder geval werk.”

Als de sluiting van de Kubus doorgaat dan heeft Vogel nog wel een tip. “Probeer het pand waar in je in zit te huren. De inventaris en instrumenten hebben we overgenomen als coöperatie. Dit pand was speciaal ingericht voor de lessen die we doen. Het ligt zo voor de hand om bij de gemeente te zeggen, maak er een tarief voor dan gaan wij kijken hoe ver we komen.”

Related posts