Eigenaar snackbar weigert te vertrekken

Eigenaar snackbar weigert te vertrekken

Lelystad • Zaterdag 18 mei 2019 | 10:01
De eigenaar van snackbar De Lekkerbek weigert zijn pand aan de Waagpassage in Lelystad te verlaten. De gemeente heeft het huurcontract per 1 januari 2020 opgezegd en de ondernemer een nieuwe locatie aangeboden bij supermarkt Jumbo.

Patatbakker Gabor Udvardi vindt die plek niet geschikt en zegt dat de gemeente hem had beloofd dat hij kon blijven zitten. Omdat beide partijen er gezamenlijk niet uitkomen, staat voor eind juli een rechtszaak gepland.

Compensatie
De gemeente gaat de laatste panden aan de Waagpassage slopen om de bouw van het uitgaanscentrum Theaterkwartier mogelijk te maken. Met de laatste zittende ondernemers is de gemeente al langer in gesprek als het gaat om een verhuizing naar een nieuw onderkomen. Vorig jaar augustus zei de fractievoorzitter van Leefbaar Lelystad, Jack Schoone, dat de ondernemers van de slooppanden ‘ruimhartig gecompenseerd zouden moeten worden’. Hij sprak toen over een ‘morele plicht’.

Groot risico
Udvardi bevestigt dat hij bij een verplaatsing van zijn zaak financieel gecompenseerd wordt, maar vindt dat de gemeente toch te weinig haar best doet om hem te helpen. “De Lekkerbek bestaat al 41 jaar op deze plek. Mijn vader is de zaak begonnen en ik heb het van hem overgenomen. Wij zitten hier perfect. Ik ben 58 en wil niet zo’n groot risico nemen,” aldus Udvardi, die een advocaat in de arm heeft genomen.

Bereid tot overleg
Een woordvoerder laat weten dat de gemeente haar best heeft gedaan om met de eigenaar van De Lekkerbek een overeenkomst te bereiken. “Er zijn meerdere gesprekken geweest en wij zijn nog altijd bereid tot overleg, maar op dit moment zitten de partijen duidelijk niet op één lijn. Daarom gaan we naar de rechter,” aldus de woordvoerder.

Bereikbaarheid
Er zijn meer ondernemers die ontevreden zijn over de aanpak van de gemeente. De eigenaar van Palthe Stomerij is ook niet te spreken over de bemiddeling van de gemeente. Hij heeft geen geschikt pand kunnen vinden en houdt er na zo’n 40 jaar mee op. Yvonne Sie van Toko Sindjaja zegt dat het ‘de goede kant opgaat’. “Belangrijk is dat wij goed bereikbaar blijven voor klanten die met de auto komen. Wij hebben ook steeds meer afnemers vanuit Dronten, Harderwijk en Emmeloord en die moeten in de directe omgeving kunnen parkeren.”

Related posts